Zelfmonitoring

“These are the characteristics of the rational soul: self-awareness, self-examination, and self-determination. It reaps its own harvest.. . . It succeeds in its own purpose . . .”

— Marcus Aurelius, Meditations, 11.1–2 (bron)

In de nazomer van 2017 kijk ik veel YouTube video’s tussen mijn diensten als fietskoerier. Ik heb te maken met rapid cycling. Ook als ik niet op de fiets zit. Als ik geen afleiding kan vinden tijdens sporten en muziek maken en luisteren kijk ik praktisch alles wat te maken heeft met bipolariteit in het grootste videoarchief ter wereld. Op zoek naar bevestiging van mijn identiteit op dat moment.

Wat kun je zelf doen?

Op een goed moment komt een Tedtalk van Tim Ferriss voorbij. In deze video benoemt hij kort zijn gevoeligheid voor bipolaire depressies en welke desastreuze gevolgen deze kunnen hebben. Centraal staat niet het lijden aan een psychische ziekte. Hij bespreekt wat je er preventief tegen kan doen. Fear setting noemt hij het. Oftewel: het in kaart brengen van wat er mis kan gaan en daar zoveel mogelijk naar handelen. 

Ik besluit om het een kans te geven. Een schrijfmap die ik al jaren heb ga ik gebruiken om meer inzicht in mijn leven te krijgen.

Hij heeft meer video’s gemaakt waar ik veel aan heb in die periode. De five minute journal spreekt mij ook erg aan. Hij benoemt de voordelen van zelfreflectie, de positieve werking van het ritueel en hoe het je een beter mens kan maken. Ik besluit om het een kans te geven. Een schrijfmap die ik al jaren heb ga ik gebruiken om meer inzicht in mijn leven te krijgen. Niet lang daarna vindt ook een life chart daar z’n plek. Een groot notitieblok om mijn doelen in op te schrijven komt er ook in terecht. 

Administratie

Het is alsof ik voortaan elke ochtend en avond een administratie van mijn leven ga bijhouden. Een mooie manier om bezig te zijn met het proces ten koste van uitkomsten. Een evoluerend proces. Er zijn meer dingen bijgekomen naar verloop van tijd. Zo’n tweeënhalf jaar later ben ik ongeveer een uur per dag bezig met zelf-monitoring. 

Het heeft mijn leven in positieve zin veranderd. Het is iets waar ik op terug kan vallen als het minder gaat. Ik kan het loslaten als het beter gaat dan gemiddeld en mijn tijd beter aan andere zaken kan besteden. Het hoeft geen doel op zich te worden. Ik probeer het op z’n minst één keer er dag bij te houden om de gewoonte erin te houden.

Waar bestaat het uit?

Beknopt dagboek

Hierin geef ik doorgaans elke ochtend op de volgende vragen om intentioneel aan de dag te beginnen:

 • Waar ben ik dankbaar voor?
 • Hoe wordt vandaag een goede dag?
 • Ik ben

In de avond reflecteer op de dag met behulp van deze vragen:

 • Wat maakte vandaag goed?
 • Hoe had vandaag beter kunnen zijn?

Uitgebreider dagboek

Hierin schrijf ik vooral als het slechter met mij gaat. Dan heb ik behoefte aan lege pagina’s om te onderzoeken hoe ik mij voel en welke gedachten mij bezig houden. Ik zou er meer in willen schrijven. Vind het lastig om mij er toe te zetten.

Notitieblok met doelen en quotes

In een podcast met Scott Adams ben ik op het idee gebracht om elke dag een doel (of affirmatie) meerdere keren op te schrijven. Het voelt enigszins als strafregels schrijven, zoals ik dat ook regelmatig mocht doen op de basisschool. Toch heeft het een interessant effect. Twee keer per dag kun je even bewust met een doel bezig zijn en het daarna weer los laten. Het laat je nadenken over de volgende stappen die je kunt zetten om bij dat doel te komen. 

Life Chart

Vanaf het najaar van 2016 houd ik elke dag mijn stemming bij. De Life Chart hanteert het spectrum tussen manisch en depressief zijn. Als je bij de uiteinde van één van de extremen terechtkomt betekent het dat je bent opgenomen. Niet echt een prettig idee om dagelijks mee bezig te zijn. Ik heb er de afgelopen jaren mijn eigen invulling aan kunnen geven. Het gedeelte dat kan worden gebruikt om verschillende medicatie op te monitoren gebruik ik om te tekenen. Tevens gebruik ik de vrije ruimte om verschillende gewoontes te monitoren die ik wil volhouden. 

iMood Journal

Naast de papieren variant gebruik ik een digitale Life Chart. Hier zijn interessante grafieken uit te halen. Fijn is ook dat je zelf invulling kan geven aan het spectrum van je stemming. Zo hoeft het niet tussen manisch en depressief te zijn. Standaard gaat het van ‘really great’ tot ‘couldn’t be worse’. Een mooie verandering van de stemmingsindicatie frame.

Daily Stoic + bijbehorend dagboek

Elke dag een stukje schrijven gaat mij makkelijker af in het dagboek dat hoort bij ‘The Daily Stoic’ van Ryan Holiday. Elke maand heeft een thema. Elke dag ga je aan de slag met een vraag. Dat maakt het laagdrempelig en ga je op dingen reflecteren die jezelf niet meteen verzint.

Een excel sheet waarin ik zes elementen in mijn leven een cijfer geef

Ben van den Burg, één van de twee hosts van ‘de Technoloog’ podcast, zei een keer dat hij meer datapunten in zijn leven wilde gaan meten. Hij vertelde dat hij sinds kort elke avond een vijftal levensgebieden een cijfer geeft. Dit leek mij tof om ook toe te gaan passen. Elke avond beoordeel ik:

 • fysiek
 • emotie
 • cognitie
 • spiritueel
 • sociaal
 • omgeving 

Beginnen. En blijven beginnen.

Veel maakt het niet uit hoe en in welke mate je begint met zelf-monitoring. Het gaat erom dát je begint en op de één of andere manier inzicht gaat krijgen in het gedeelte van je leven waar je invloed op hebt. Je hebt invloed op je eigen proces. Die kun je verstevigen met een ochtend- en avondritueel dat bij je past. Het cliché maakt het niet minder waar. Je zult oogsten wat je zaait.

%d bloggers liken dit: