Gewoontes

Er komt veel voorbij op mijn Twitterfeed. Meer urgentie en aansporing tot handelen. Prikkels om te blijven scrollen. Sinds afgelopen woensdagavond 11 maart 2020 is de omvang en de impact van de pandemie pas doorgedrongen bij mij. Het begint een slechte gewoonte te worden om constant nieuwe berichtgeving en alarmering van data experts te willen zien. Met verbazing hoe ver ze uit elkaar staan. Niet een gek gegeven gezien de exponentiële groei van het COVID-19 virus in Nederland en de rest van de wereld. Ik ben een stuk actiever dan voorheen. Heb het idee dat ik de gevolgen van verkeerd handelen moet delen met mijn bescheiden aantal volgers. Iets doen is beter dan niets. Hoewel niets doen en thuis blijven beter kan zijn dan iets doen. 

Het klinkt simpel, maar het is zeker niet makkelijk om slechte gewoontes zoals een opkomende nieuwsverslaving in de kiem te smoren en ruimte te creëren voor goede gewoontes. Dagen als deze lenen zich er uitstekend voor om de aandacht te richten op gewoontes die goed voor je zijn. 

Een handleiding voor gewoontes

De Amerikaanse auteur James Clear schreef er in 2018 een boek over genaamd ‘Atomic Habits’. In het Nederlands is het uitgekomen als ‘Elementaire gewoontes’. Het is een boek waar ik veel aan heb gehad. Het is min of meer een handleiding om je optimaal te kunnen richten op de taak die voor handen is. Werken aan de mens die je zou willen zijn. Zijn boek sluit perfect aan bij de Stoïcijnse principes voor een goed leven. Werken aan je eigen gewoontes ligt binnen je eigen invloed. Als geluk op je deur klopt. Dan ben je er misschien klaar voor om het te verwelkomen. Het kwam niet als een verrassing dat op zijn aanbevolen boekenlijst op zijn website schrijvers als Epictetus, Marcus Aurelius en Ryan Holiday te vinden zijn.

Elke actie is een stem voor de persoon die je wil worden. Clear legt uit dat de focus op uitkomsten niet handig is. Om die manier ben je bezig met iets waar je geen controle op hebt. Wel op je eigen proces richting een andere identiteit. Als je een nieuwe wenselijke identiteit hebt vastgesteld kun je daar je proces op aanpassen. Wil je iemand zijn die gezonder eet, vermijdt het gangpad met snoep en chocola in de supermarkt. Wil je meer bewegen? Leg je sportkleren de avond van te voren klaar.

Het gaat niet om het uitlezen van een boek.
Het doel is om een lezer te worden.
Het gaat niet om het lopen van een marathon.
Het doel is om hardloper te worden.
Het gaat niet om het leren spelen van een instrument.
Het doel is om muzikant te worden.
Het gaat niet om het krijgen van een baan.
Het doel is werken aan jezelf.

Alles in dit boek draait om kleine stapjes die toewerken naar een doel. Een doel wat je links laat liggen. Elke dag 1% beter worden is het doel. Het gaat om het proces. Je bent een proces. Om dat proces en dus jezelf te beïnvloeden is het volgens de Amerikaanse schrijver belangrijk om je bewust te worden van de feedback loop van een gewoonte. 


Probleem fase | oplossing fase
aanleiding / verlangen / respons / beloning


De wetten van Clear

Die vier stappen kunnen worden gekoppeld aan ‘de vier wetten van Clear’. Dat ziet er dan zo uit:

Aanleiding – Hoe maak je het voor de hand liggend?
Verlangen – Hoe maak je het aantrekkelijk?
Respons – Hoe maak je het makkelijk?
Beloning – Hoe maak je het bevredigend? 

Het proces van gedragsverandering begint met bewustzijn. Vervolgens koppel je de gewoontes aan een tijd en plaats. Combineren van gewoontes werkt ook goed. Zo doe ik altijd wat lichamelijke oefeningen tijdens het koffie zetten. Habit stacking is de Engelse term daarvoor. Dat gegeven helpt ook bij mijn ochtend- en avondritueel waar ik het een paar weken geleden over heb gehad.

Beter verbergen dan weerstaan

Dit is slechts een kleine greep van de vele interessante vondsten uit dit boek. De laatste les die ik uit Atomic Habits wil benoemen is de invloed van je omgeving. Zowel sociaal en fysiek. Omring jezelf zoveel als kan met mensen die wenselijke karaktereigenschappen vertonen. Mijd negatieve afleiding. Momenteel ligt mijn smartphone in een andere kamer. Het is beter om verleiding te vermijden dat het proberen te weerstaan. Bijvoorbeeld als een zombie door de Twitterfeed heen te willen swipen.

Zoals James Clear recentelijk zei in een tweet:

Mijn voornemen om daadwerkelijk aan yoga te gaan doen kan ik misschien in de praktijk brengen. Als ik er plek voor kan vinden in mijn routine. Of beter gezegd: welke andere tijd wil ik er voor opofferen? Ik ga proberen om maximaal drie keer per dag mijn Twitter te checken en meer te stretchen. Aan welke gewoontes ga jij werken de komende tijd? Welke wil je verminderen?

3 gedachten over “Gewoontes

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: