Mood tracking app

In de nazomer van 2017 begin ik bewuster om te gaan met de uitingen van bipolariteit in mijn leven. Zoals ik in de introductie van deze blog heb geschreven ben ik noodgedwongen anders tegen mijn psychische omstandigheden aan gaan kijken. Ik heb de mazzel dat ik in die periode na een aantal jaren van nieuwe schommelingen met hulpmiddelen in aanraking kom waardoor ik mijn herstel op een andere manier vorm kan geven. Meer gericht op het proces, minder op uitkomst. De iMood journal moodtracker is er één van.

iMood Journal

De bezoeken aan de plaatselijke GGZ-instelling hebben een functie. Het helpt om te praten over mijn omstandigheden in een bepaalde context. Ik vind het geen prettige omgeving. De bedoelingen van de behandelaar zijn goed. Misschien dat het daardoor een stimulans is om mij meer te richten op wat ik zelf kan doen. Vanaf oktober 2016 komt mijn behandelaar met de suggestie om een life chart bij te gaan houden. Ik ga met een boekje naar huis van het KenBis en zet voortaan elke dag een streepje op het raster. Na een jaar van stabiliteit en schommelingen vanaf de lente in 2017 ga ik mij meer verdiepen in digitale ondersteuning. In een lijstje met top tien van mental health apps van dat jaar kom ik de ‘iMood journal’ tegen. Deze gebruik ik ruim twee jaar later nog steeds. Ik zal zeven redenen geven waarom. 

  1. Het spectrum voor de stemming kun je zelf aanpassen en gaat standaard van ‘really great’ tot ‘couldn’t be worse’ 

De papieren life chart is een prima manier om je stemming vast te leggen. Het spectrum waarin je de stemming kan aangeven is alleen wat dramatisch van aard. In en rondom een crisisperiode kan het van pas komen om een opname als uitgangspunt te nemen aan beide kanten van de stemmingsschaal. In een stabiele periode is het misschien wenselijk om andere termen te kiezen om je stemming te registeren. 

2. Je kan een sjabloon aanmaken met hashtags en waarden die je wil meten

Nadat je een stemming hebt geselecteerd kom je in het journal gedeelte terecht. Hier kun je met behulp van hashtags bepaalde dingen kan gaan meten die je de moeite waard vindt om vast te leggen en in een grafiek zou willen zien. Dit scherm biedt ook ruimte om over gedachten en emoties te schrijven. Bijvoorbeeld in de ochtend met welk gevoel je wakker wordt en wat ’s avonds de belangrijke gebeurtenissen van die dag zijn geweest. Zo wordt jouw input gekoppeld aan de stemming die je registreert. Dat is misschien interessant voor later. je kunt er ook een foto aan koppelen en zelfs de locatie. Van die laatste functie maak ik zelf geen gebruik. Gaat mij net wat te ver.

3. Een weergave van je stemming verschijnt in een overzichtelijke grafiek

Na verloop van tijd verschijnt er een lijn die de stemming weergeeft van de afgelopen periode. Je kunt verschillende tijdsverlopen selecteren. Sinds het begin, een jaar, half jaar, kwartaal, maand, week en een dag. 

Grafieken kunnen worden gekoppeld aan de hashtags. Zo ziet mijn stemming (witte lijn) sinds het najaar van 2017 gekoppeld aan mijn aantal uren slaap (rode lijn) eruit.  

4. Je kunt zelf bepalen waar je je data opslaat 

Je data kan worden opgeslagen op je computer, in dropbox en google drive. Ik maak elke maand voor de zekerheid een backup. Je kunt de data set ook exporteren voor excel als .csv bestand. Exporteren als PDF is ook mogelijk 

5. Het wordt makkelijker om een mindere (of iets te goede) dag te relativeren.

In een nummer van één van mijn favoriete bands La Dispute komt deze zin voor: ‘Tiny dots on an endless timeline.’ Daar moet ik weleens aan denken als ik al die puntjes op de tijdlijn zie. Als ik de trend omlaag zie gaan omdat ik een aantal mindere dagen heb gehad ben ik niet ongerust. Ik maak er geen punt van. De vele puntjes maken mij. Ook in een wat lagere stemming. Het herinnert mij eraan wat ik doen om de lijn weer omhoog te krijgen.

6. Het is een simpele manier om een dagboekje bij te houden. 

Hoewel ik een groot fan ben van papieren dagboeken vind ik het prettig om altijd iets bij de hand te hebben om gedachten en ervaringen in kwijt te kunnen. Meestal zet ik er voor het slapen gaan als laatste digitale handeling van die dag in dat het een goede dag was. In het kader van Amor Fati. Een dag is altijd op de één of andere manier goed geweest.

7. Onderdeel van een routine

Het bijhouden van deze moodtracker is onderdeel van mijn ochtend- en avondroutine. Ik gebruik het als aanvulling op een papieren dagboekje zoals ik eerder heb benoemd in de post over zelfmonitoring. In het begin ervoer ik nog aardig wat weerstand om de de verschillende delen in mijn routine uit te voeren. Ik wilde het graag doen, de verleiding om afgeleid te worden was in eerste instantie echter nog groot. Het bijhouden van deze app hielp mij over de drempel heen om de dag intentioneel te beginnen.

Meerwaarde

Naast de iMood journal zijn er meerdere moodtrackers op de markt. Hier zullen ongetwijfeld meer goede apps bijzitten. Voor mij was de iMood journal meteen raak. Heb nooit de behoefte gehad om andere apps uit te proberen. Ik schrijf dit niet in opdracht van iMood journal voor de duidelijkheid. De potentiële meerwaarde van een moodtracker wil ik alleen maar benadrukken. Ik ben benieuwd naar ervaringen met andere apps.

Nu en straks

Volgende week ga ik hebben over technologieën die een stuk verder gaan dan de stemming registreren. Er is en er wordt veel mogelijk wat betreft digitale monitoring. Je hoeft zelfs niks meer in te voeren. Een wearable kan je stemming aflezen en kunstmatige intelligentie kan met je meedenken. Tot hoever is dit wenselijk?

Om af te sluiten met een quote van Secena:

(uit: Letters From a Stoic)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: