Rapid Cycling

In de voorgaande twee posts heb ik het gehad over mijn werkzaamheden als fietskoerier. Vandaag wil ik er verder op in gaan. In twee delen ga ik vertellen over de periode vanaf de winter van 2015 tot en met de zomer 2017. In dat tijdsbestek zijn er periodes van rapid cycling. Een term die slaat op de snelle afwisseling van bipolaire stemmingen zonder stabiele tussenperiodes. Voor mij had het ook nog een andere betekenis. Doortrappen om vooruit te komen in mijn leven. Het gaf richting tijdens depressie en was een uitlaatklep tijdens hypomanie. Achteraf gezien heeft het mij inzichten opgeleverd die aansluiten bij de Stoïcijnse filosofie. Zo heb ik geleerd om mijn lot lief te hebben. Ook al is het niet voor eeuwig. Om mij te richten op de taak voor handen. Om gelukkig te kunnen zijn met weinig geld in uitdagende omstandigheden. Vandaag deel één.

Hoe lang is tijdelijk?

In november 2014 vind ik een bijbaan als fietskoerier. Op dat moment ben ik ervan overtuigd dat het tijdelijk is. Lekker in beweging blijven terwijl ik op zoek ben naar een ‘echte baan’. Ik herinner mij nog goed hoe ik een foto maakte voor Instagram terwijl ik poseerde voor een reflecterend raam. Trots was ik ook wel. Ik had iets gevonden waar ik mij goed bij voelde. Het leverde weinig op. Er was wel iets om op te bouwen. Ik zat nog in de bijstand samen met mijn vriendin. Veel uitzicht was er niet.

Eerder dat jaar was ik HBO afgestudeerd. Het viel zwaar tegen om een baan te vinden. Heel even had ik een baantje als krantenverkoper. Ik pakte alles aan in de maanden na de diploma uitreiking. Met zo’n jas aan op straat abonnementen aansmeren aan voorbijgangers bij de ingang van een supermarkt. Verschrikkelijk. Soms is het goed om erachter te komen wat je echt niet wil. Wat wilde ik dan wel? Samen met een vriend van mij had ik het plan gevat om een veganistisch eetcafé slash cultureel trefpunt te beginnen. Hier zijn we een half jaar serieus mee bezig geweest. Hij verhuisde naar Londen. Ik zag het niet zitten om het alleen door te zetten. Ik vroeg mij ook af of het überhaupt wel zo’n goed idee was. Werd ik niet teveel gevoed door m’n ego? Was het niet gedreven door hypomanie? Vragen die ik achteraf stelde.

Trainen en werken. Werken en trainen.

Doortrappen en stappen

In 2015 blijf ik mijn diensten fietsen. Het zijn er niet veel. Een paar dagen in de week in de ochtend en ’s middags een route van ruim een uur. Ik klus bij als schoonmaker. Verder train ik voor de marathon en speel ik in een band. Ik doe het huishouden en kom m’n dagen best aardig door. In de zomer kan ik mijn werkzaamheden als fietskoerier uitbreiden. Voor DHL race ik tot de winter op een vrachtfiets door de straten van Enschede. Het is te combineren met mijn andere fietswerk. Mijn dagen vul ik voortaan volop in beweging. In september vind ik nog een baantje in de avonduren als callcentermedewerker. Mede hierdoor komen mijn vriendin en ik uit de bijstand. Mijn agenda loopt helemaal vol. Het is vermoeiend, maar ik weet er door heen te komen. Ik heb geen tijd om erover na te denken. Ook ben ik aan het trainen voor mijn eerste echte trail marathon. 

Op sommige dagen begin ik de dag met een 20k duurloop. Vervolgens om 08:00 uur een ochtendronde. Snel omkleden en door om de vrachtfiets op te halen voor DHL. Na die dienst snel richting de andere werkgever voor de late middagronde. Thuis een hap naar binnen werken en ’s avonds een dienst draaien tot 21:00 uur in het callcenter. Ik weet niet waar ik de energie vandaan haal, maar het gaat best aardig. Eerder dat jaar was ik gestopt met de Lithium. Het is niet ondenkbaar dat dit een meespelende factor is.. 

Meegaan met de golven tijdens het callcenter werk

Ik kan mij vereenzelvigen met mijn werk als fietskoerier. Daarnaast haal ik veel energie uit het trainingsproces richting (ultra)marathons. Ben niet meer echt op zoek naar ander werk. Ik heb een lieve vriendin en twee leuke katten. Heb plezier met de band. Het is even prima zo. Totdat ik toch een ‘echte baan’ vind. En alles verandert.

Volgende week deel twee.

Ruben Eijsink

3 gedachten over “Rapid Cycling

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: