Slimmer omgaan met de smart phone

Maanden, zo niet jaren heeft Whatsapp veel stress opgeleverd in mindere periodes en de nasleep ervan. Elke keer dat ik mijn telefoon liet oplichten was ik huiverig voor de meldingen die op het scherm zouden kunnen verschijnen. Ik was erg onzeker. Bang dat ik fouten had gemaakt tijdens mijn werk. Bijvoorbeeld ergens vergeten post op te halen tijdens een fietskoerier dienst.

In depressies was het ook uitdagend om (goedbedoelde) berichten van vrienden en kennissen te lezen. Niet te vergeten het beantwoorden ervan. Ik was mij hyper bewust van mijzelf en hoe ik over zou komen. De woorden kwamen erg stroef uit mijn duimen. Degene aan de andere kant van het scherm kon zien dat ik bezig was met het schrijven van een bericht. Daardoor stagneerde ik. Geen idee hebbend hoe ik het einde van de zin ging halen. Werkelijkheid en inbeelding samengevlochten in een digitale omgeving. De bekende quote van Seneca ging even niet op.

Dit ging maanden zo door. Het koste mij heel veel moeite om met een antwoord op te proppen te komen. Op een gegeven moment ben ik mijn berichten eerst in de notitie app gaan typen. Met mijn stroperige hoofd en aarzelende handen. Er moest iets veranderen. Terwijl ik de afwas deed met oordoppen in kwam ik op het spoor van een oplossing.

Meer invulling door leegte

In ‘Een podcast over media’ (EPOM) gaf co-host Ernst-Jan Pfauth inmiddels alweer een aantal jaren terug een tip die ik direct heb toegepast. Het klonk zo logisch. Waarom had ik dat nog niet eerder gedaan. Hij sprak erover dat het zoveel rust geeft als je het beginscherm van je telefoon leeg houdt en alleen de broodnodige apps onderin het dock hebt staan. Zo wordt je niet telkens in de verleiding gebracht door alle apps en rode bolletjes die strijden om jouw aandacht. Laat staan meldingen en notificaties.

Wat wil ik aandacht geven? Die vraag ben ik mijzelf gaan stellen. Wat is helpend voor mij. Hoe kan de smartphone bijdragen aan productiviteit, stabiliteit en wenselijke gewoontes? Hoe hou je digitaal sociaal contact behapbaar en overzichtelijk.

In eerste instantie liet ik mijn hoofdscherm helemaal leeg, naar de suggestie van de EPOM co-host. Het schilderij ‘La Grande Famille’ van René Margritte en ‘amor fati’ zijn inspirerend. Ze herinneren mij eraan hoe je rust en en perspectief kan vinden in stom-achtige toestanden. De innerlijke citadel. Dat het helpt om het lot lief te te hebben. Je kunt je makkelijker door een storm bewegen als je accepteert dat je veel tegenwind gaat krijgen en goed nat kan worden. Dat het reinigend kan werken en je sterker maakt.

Aan die symboliek had ik niet genoeg. Naar de vier wetten van James Clear over gewoontes heb ik een rij met apps toegevoegd aan het beginscherm. Laat ik die wetten er nog eens bij pakken:

AanleidingHoe maak je het voor de hand liggend?
Verlangen – Hoe maak je het aantrekkelijk?
Respons – Hoe maak je het makkelijk?
Beloning – Hoe maak je het bevredigend 

Als ik ’s ochtends mijn iPhone laat ontwaken uit zijn digitale slaap dan is de aanleiding dat ik op een constructieve manier aan mijn dag wil beginnen. Nadat ik mijn work-out heb gedaan en koffie heb gezet. Het eerste wat ik zie als ik het toestel ontgrendel zijn de vier bovenste apps die ik van links naar rechts langsloop. Ik begin met ademhalingsoefeningen van Wim Hof. Vervolgens een meditatie sessie van Sam Harris. (Even een dikke vette disclaimer: dat lukt lang niet elke dag. Het blijft een streven.)

Daarna kijk ik hoeveel ik heb geslapen die nacht en vul ik mijn iMoodJournal in. De digitale life chart. Omdat de apps in wenselijke volgorde staan is het makkelijker om ze uit te voeren. Bij het invullen van de iMoodJournal ervaar ik doorgaans de minste weerstand. Daarom staat die op het eind. Als beloning staat er daarna een goede kop zwarte koffie klaar. 

De vier apps in het dock zijn in het kader van planning, informatie opzoeken en opslaan. Van links naar rechts:

  • Todoist Maakt het makkelijk om to do’s te categoriseren 
  • Brave Een browser met extra aandacht voor privacy en veiligheid
  • Herinneringen gebruik ik voor het opslaan van artikelen die ik later wil lezen. Aan de meesten kom ik overigens nooit meer toe. Wel interessant om na verloop van tijd patronen te gaan zien in verschillende interesses. Het werkt als een soort filter.
  • iCal Onmisbaar. Het helpt vooral als ik ook daadwerkelijk direct afspraken erin opsla. Dat is nog weleens misgegaan. Zal ook wel blijven gebeuren.

Buiten zicht, binnen handbereik

Alle andere apps heb ik in de rechterpagina’s buiten het zicht gezet. Verdere applicaties die ik veel gebruik zijn mail, twitter, Overcast (podcast app), Spotify, Proton VPN (staat altijd aan), google maps, youtube, NPO app en die van de NRC. Die bereik via de zoekfunctie. Op die manier probeer ik vanuit intentie te handelen. Het blijft meer een streven dan een doel. Mail probeer ik, zoals ook getipt door Ernst-Jan Pfauth, een paar keer per dag te checken. Toch doe ik dat vaker dan ik zou willen. Blijkbaar is dat iets waar mijn brein korte termijn bevrediging en sociale validatie denkt te vinden. Waar ik dat voorheen in Facebook en Instagram kon vinden. Onlangs heb ik besloten om mijn telefoon helemaal Facebook vrij te maken. Ook Whatsapp moet eraan geloven. Al enige tijd liep ik rond met het idee om over te stappen op Signal.

Onlangs heb ik aan mijn contacten laten weten dat ik over twee maanden Whatsapp van mijn telefoon ga verwijderen. Uiteraard kan ik dan nog steeds in een sociale valkuil stappen zoals aan het begin beschreven. Het gaat mij er meer om dat Facebook zo’n dubieus bedrijf is. Als er goede alternatieven zoals Signal bestaan. Waarom niet overstappen? Het deed mij denken aan de dagen dat ik vegetariër en veganist werd. Het lijkt zo duidelijk en simpel. Makkelijk is het niet. Vooral het sociale aspect. 

Om slim gebruik te maken van de smartphone heb ik het ingericht om productiviteit, ondersteuning, creativiteit en monitoring te stimuleren. Ik prijs mijzelf gelukkig dat ik verschillende bronnen ben tegengekomen die dit hebben aangemoedigd. Mensen als James Clear, Cal Newport en Ernst-Jan Pfauth benadrukken allemaal hoe kwetsbaar je aandacht en concentratie is. Hoe gevoelig je kan zijn voor meldingen zoals ze zijn ingesteld door fabrikanten van telefoons en ontwikkelaars van apps.

Natuurlijk is het mooi om gebruik te kunnen maken van apps die communicatie makkelijker maken. Het is wel zo prettig als je zelf kan bepalen wanneer en hoe je die digitale sociale omgeving betreed. Stel je voor dat je altijd een groep mensen achter je aan hebt lopen die elk moment op je schouder kan tikken en iets van je wil. Gelukkig is er de mogelijkheid om je op de taak voor handen te richten. Om gewoontes te ondersteunen die goed voor je zijn om meerdere keren per week te herhalen. Misschien wel dagelijks. Laat je telefoon daarbij helpen. Door het slim in te richten. Misschien wordt het tijd.

“At every moment keep a sturdy mind on the task at hand, as a Roman and human being, doing it with strict and simple dignity, affection, freedom, and justice—giving yourself a break from all other considerations. You can do this if you approach each task as if it is your last, giving up every distraction, emotional subversion of reason, and all drama, vanity, and complaint over your fair share. You can see how mastery over a few things makes it possible to live an abundant and devout life—for, if you keep watch over these things, the gods won’t ask for more.”

Marcus Aurelius, Meditations, 2.5

“People are frugal in guarding their personal property; but as soon as it comes to squandering time they are most wasteful of the one thing in which it is right to be stingy.”

Seneca, On the Shortness of Life

Ruben Eijsink


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: